Touring med moped
Längre turer med moped har väl funnits alltid i bakhuvudet. När jag flyttade till Boden, så lärde jag känna en motorcykelkompis. Vi snackade väldigt mycket om att köpa en varsin moped och dra till Norge med dom. Åren gick och vårt prat om detta var nog mer snack och lite verkstad. Men, drömmarna fanns där.
På nån resa med motorcykel i Norge, så råkade jag köra om två moppar. Mopparna var fullpackade med packning. Faschinerad av detta, så stannade jag till några kilometer längre bort för att se dom passera en gång till. Fick gåshud när dom åkte förbi och jag blev totalt betuttad i tanken att köra moppe med packning på.
Hem från resan och några veckor senare hade jag en ny Honda SFX50 i garaget. Övertalning att kompisen skulle göra likadant påbörjades.

Någon moped för kompisen blev det inte. Jag sålde SFX:en och funderingarna om touring med moped hamnade i vilorummet i några år, tills en dag då....
000801- Honda SFX 50: Faschinerad av tanken att dra en sväng till Norge med moped, så stod det en vacker dag en sprajtans SFX50 i garaget hemma hos mig. Körde med den i ett par år i närområdet. Någon touringresa med den blev det inte av och den såldes. -»»


090729- Testpackar moped: Testpackade en Honda NPS50 Zoomer för ett litet kommande långtursprojekt. Moppen är och ser riktigt liten ut, men vad den svalde packning! När väl allt var på plats, så var fortfarande hela utrymmet under sadeln outnyttjad. -»»


090825- Touring med moped: Hur gör man för att komma iväg på en långtur med moped? Jo, man köper den långt borta och sen snabbt bokar biljetter utan återköp. För mig blev det en Honda NPS50 Zoomer moped, en 07:a som stod hos Honda i Kungsbacka. Kravet var att den var helt orginal i motorn, dvs i strypt utförande. Kungsbacka ligger ca 140 mil kortast väg från Boden. Passade på att ta en liten omväg hem via Åland och Finland. -»»
100722- Touring moped: Mopedturen med Zoomern i 42 kilometer i timmen blev lite längre än det var tänkt från början. Zoomern och jag fick uppleva timslånga tråkiga skogsvyer, regn, kyla, rusk och transportsträckor. Men, vi fick framför allt också uppleva vackra vyer, värme, sol samt hiskeliga häftiga backar både uppför och nedför. 420 mil blev det totalt på 13 dagar. Vissa dagar körde vi mycket, vissa dagar pga omständigheter nästan ingenting. -»»
110801- Nordkap med Zoomer: Först var det tänkt att jag skulle mata mil, starta på eftermiddagen och se om jag hinner köra dit på ett dygn. Tog snabbt och drack en öl så dom tankarna försvann. Nu blev det istället start tidigt på morgonen och sen med lite omvägar upp dit och med lite omvägar tillbaka. Kylig resa blev det iallafall. Stillasittandet på en moped gör att man fryser in i märgen efter ett tag. Värmehandtagen på hela turen upp vilket resulterade i blåsor i händerna. Nordkap har jag ju varit till tidigare ett antal gånger. Ibland har det varit dimmigt, ibland inte. Den här gången slogs då rekordet i dimma. -»»


120609- Short version höga höjder: Har gjort en liten kortversion av min lilla tur ute i europa på Honda Vision mopeden. Det kommer senare en längre version av turen. -»»


120609- Vision på höga höjder: Ja, det blev ju en kul men kämpig tur med Hondamoppen. Starten skedde från Helsingborg. Turen gick sen genom Danmark, östra Tyskland, gena genom Tjeckien, över Grossglockner i Österrike, massor av pass i Italienska Dolomiterna, Stelvio i Italien, över Schweiziska alperna, genom Lichenstein, tillbaka till Österrike, genom Tyskland igen samt genom Danmark igen. -»»


120629- Short version låga höjder: Har gjort en liten kortversion av min lilla tur med Visionmopeden till Timmendorf Strand, som slutade med ett besök i både Tyska Rugen och Polen först. Det kommer senare en längre version av turen. -»»


120629- Vision på låga höjder: När jag passerade Timmendorf Strand på vägen hem från alperna så lovade jag där på stående fot att jag skulle tillbaka dit. Att det blev såhär snart var det ju inte tänkt och att det sen skulle bli på moped var det definitivt inte heller tänkt. Så blev det och att det sen blev att åka till Timmendorf via Rugen och Polen var ju inte det rakaste spåret dit heller. -»»


130208- MC-Nytt: Tidningen MC-nytt redovisar på deras websida i nån slags serieform en av mina moppeturer med Honda Vision 50. Serien har då fått arbetsnamnet "På moped över Alperna". -»»


160809- Nordkap med moped: När jag passerade Timmendorf Strand på vägen hem från alperna så lovade jag där på stående fot att jag skulle tillbaka dit. Att det blev såhär snart var det ju inte tänkt och att det sen skulle bli på moped var det definitivt inte heller tänkt. Så blev det och att det sen blev att åka till Timmendorf via Rugen och Polen var ju inte det rakaste spåret dit heller. -»»


www.saarela.se