Vad har hänt under 2010..........
««- kolla vad som hände 2011 kolla vad som hände 2009 -»»101207- Nice: Mörker och kyla här uppe i norr gjorde att det var dags att åka ner några dagar till lite varmare breddgrader. Nice i Frankrike som ligger vid medelhavet var väl det billigaste som hittades. Tanken var också, om vädret tillät, hyra en liten hoj och dra en sväng runt bergen norr om Nice. Nu råkade det inte vara värst varmt eller bra väder för någon hojtur i bergen, så det fick istället bli att använda fötterna och bara promenera och trampa runt i stan. Helt okej det också! -»»


101118- Sidovagnstur: Sommardäck och sidovagn, det går väl ändå inte att välta? Neeeh, har ju kört en hel del med Guzzin och sidovagnen, så välta är ju svårt att göra med den, bara man tar det försiktigt med gasen så man inte får sladd. Jo, det går ju att få sladd eftersom drivningen sitter på ena sidan. Nåja, en liten runda blev det med en Yamaha XVZ1200 Venture. Vinterdäck och sidovagn skulle nog vara klockrent! -»»


101103- Milanomässan: En riktig stressresa ner till Milano för att kika på hojnyheterna. Framme måndag kväll, kika på nyheterna på tisdag och sen hem på onsdag morgon. Helt slut såhär efteråt eftersom jag hann inte sitta många minuter. Alla nyheterna skulle hinnas med och på det också försöka övrig tid knalla runt i stan och kolla in lite kultur. Honda hade också sin stora release här och dom visade också några nyheter som överrraskade, speciellt då Crossrunnern. Synd bara att nya Crosstourern visades bara som koncept. Dock, med lite tur så kanske den hinner komma som 2012:a redan i början av Juli? -»»


101022- ATV i Härjedalen: Ett par dagars körning med fyrhjuling i Hedetrakten. Hede ligger i närheten av Vemdalen och mycket av körningen kretsade i närheten av en av Sveriges äldsta nationalparker, Sånfjället. Ruggigt bra körning och emellanåt med bra svårighetsgrad när vissa passage skulle passerars. Att sen den spartanska övernattningen vid foten av Sånfjället med vacker natur i bakgrunden, gjorde bara att upplevelsen av körningen förhöjdes. -»»


101014- Snön kom: Snön kom och den kom ordentligt. Lite överraskande också att det kom så mycket. Bara att låta hojen stå i garaget denna dag och ställa på bilen för att ta sig till Luleå på morgonen. Bilen står året runt med vinterdäck på, så det är ju iallafall enkelt. Det blir inte mycket bilkörande för min del under en halvårsperiod och det känns alltid lite vemodigt när man måste börja styra med den där runda grejen och dra i den där pinnen på höger sida på golvet. Nu bara varje morgon be till vädergudarna att snön smälter bort! -»»


100928- Punktering: Punktering på den förra Innovan har jag fått tidigare, nu även på den här. Funkar alldelses utmärkt att, dock lite slingrigt, att ändå fortsätta att göra en bit i väldigt sakta mak. Orginaldäcken, Dunlop TT900A, är så pass hårda att den ligger inte helt platt och fälgen rullar fortfarande på däcket. Nu fick jag punktering en bra bit borta hemifrån. Mycket mindre slingrigt när man höll ca sjuttio knyck ända hem, men det var definitivt inte bra för däcket. -»»


100926- Septemberrundan: Start och avslut i Luleå i år. Lite strul med årets målgång och käk där, mem det löste sig ändå. Lite småkyligt på morgonen som sen övergick till en solig, dock småkylig dag, precis såsom en Septemberunda ska vädermässigt vara. 155 hojar blev den officiella siffran på antalet hojar i kortegen. -»»


100913- For sale Tyvärr har inte MP3:an fått rulla många mil i år och har nu fått en blänkare på blocket. Gillar ju MP3:an och på ett sätt hoppas jag att den inte säljs. Trots att jag fått körförbud vintertid så är jag fruktansvärt sugen på att göra en dubbad vinterräser i år. -»»


100904- Fyrhjulingens dag: En ATV-dag liknande snöskoterdagen har verkligen saknats. Nu har Petter Fagerström från Boden arrenderat Måttsundsrestaurangen utanför Luleå och försöker då för att få igång lite aktiviteter runt området, bl a startat en årlig återkommande fyrhjulingsdag. Trots första gången, så kom det ändå lite mer folk dit än jag hade räknat med. -»»


100828- Hedenbasen: Det körs lite inoficiella dragracetävlingar vid Hedenbasen utanför Boden. Första gången jag är där och kikar på dessa tävlingar. Gatbilar med 700-800 kusar på bakhjulet och flertalet ser ut som vanliga svenssonbilar. Hade ingen aning om att det snurrar såna bilar på våra gator och det får mig att fundera var jag varit dom senaste årtiondena. Helt sanslöst! -»»


100828- Lådbilsrace: Lådbilsrace vid kraftstationen i Sikfors. Ja, vad gör man ute i byarna på fritiden? Förmodar att det finns inte så mycket att göra, så man bygger helt enkelt tex lådbilar och sen rejsar med dom nedför backarna. Man ser på byggena att förmodligen har också pappa varit med i garaget. Verkar ju faktiskt ganska kul, varför förekommer det inte mer sånt här?!? -»»


100828- Pite dragway: Länge sedan man var på dragracing. Nu fick jag chansen att kika lite på snabba bilar i samband med Autumn Championship ute vid Pite dragway. Väderutsikten såg ju inte kul ut, men tog en chansning iallafall. Regnet kom på vägen dit kom och väl framme småstrildae det. Jag har varit med förr, regnet slutade, man torrsopadede banan och när det var dags att köra....då kom regnet igen. Med det i minnet, så vände jag vid grinden. -»»


100825- Onsdagsträffar: Kyrkbyn i Gammelstad har på somrarna varje onsdag en bilträff som samlar massor av bilar och folk. Nu senaste året har även hojarna börjat hitta dit. Jag och Janne åkte dit med hans C6:a för att beskåda, förmodligen den sista träffen för året där. Normalt brukar det på somrarna vid fint väder vara fullsmockat med bilar åt alla hålla och kanter. Nu märkte man att sommaren börjar gå till sitt ände, endast parkeringen utanför fiket var ockuperat, dessutom bara till hälften. -»»


100814- Retrorallyt: En ny rallysväng för veteransnubbarna, Retrorallyt anordnat av Norrlands motorhistoriker. Start och mål vid Retrocafet i Boden. Var och kikade på målgången av rallyt. -»»


100814- Mårdsele hembyggdsförening: Femte året i rad som Mårdsel hembyggds- och skoterförening anordnar en fikaträff för oss motorcyklister. Jag kom lite sent dit så det var inte många hojåkare kvar där. Mötte efter vägen dit ett antal hojåkare som hade varit och fikat redan, men det var inte många. Nåja, vägen dit är rolig att köra. Passade samtidigt på att köra tillbaka en annan väg hem, grusvägen via Harads. -»»


100814- Höslaget Avan: Lyckat med att använda bilar och motorcyklar som utställningsobjekt på denna marknad. Ett veteranrally pågick samtidigt och ändå hade marknaden samlat på sig bra med veteranbilar. Jag passade på att parkera Varaderon vid mc-sidan. -»»


100814- Mopedens dag: Pitemoppers andordnar varje år en mopedutställning på Rådhustorget i Piteå. Fantastiska mopeder, där en del förmodligen fått bara motor och andra slitdelar genomgångna och är annars i orenoverat skick. Sen finns det en del som renoverats ända in i minsta detalj. En del moppar känner man ju igen, trimmat sönder en hel del av dessa som femtonåring. Sen fanns det några stycken exakt likadana som jag har stående i garaget idag. -»»


100812- Vedbod: Vintern börjar komma och lite ved till braskaminen behövs. Byggde en vedbod i Mulle Mecks anda. Har hittat på en egen cc mått också, cc 92, det blir lite så när man har Mulle som mentor. -»»


100806- Baltikum: En tur med Staffan genom Finland tur och retur till dom baltiska länderna. Balterna brukar man dela in i dom tre länderna Estland, Lettland och Litauen. Med vägstandard som mått och när man kollade in vad för bilar dom körde, så kändes som Estland och Litauen var ett snäpp före Lettland som ligger mellan dessa två. Baltikum kändes inte som någon jättehit som körland, men häftigt att kolla in alla bebodda gamla hus på landsbygden och mindre byar, samt inte minst, dom otroligt vackra storstäderna. Vi valde att köra ner östra sidan och kolla in landsbygden och sen tillbaka den västra där turisten har sitt stråk. Vi nästa besök får det bli att tillbringa en eftermiddag i Tallin och även utforska öarna Saaremaa och Hiiumaa i Östersjön. -»»


100730- Häftigt väder: Jag är ju van vid att det är just nu ljust dygnet runt här uppe. Morgon och klockan är halv åtta på morgonen.
Mellan Boden och Luleå ser man att det är åskväder på gång, en rejäl sådan. Innan busvädret möter ja ett fält med mörker, kör in i den och det blir beckmörkt....riktigt beckmörkt. Det är som att köra mitt i natten på senhösten och jag blir alldeles häpen av fenomenet. Jag stannar Innovan vid vägkanten och bara glor på spektaklet. Häftigt! -»»


100722- Touring moped: Mopedturen med Zoomern i 42 kilometer i timmen blev lite längre än det var tänkt från början. Zoomern och jag fick uppleva timslånga tråkiga skogsvyer, regn, kyla, rusk och transportsträckor. Men, vi fick framför allt också uppleva vackra vyer, värme, sol samt hiskeliga häftiga backar både uppför och nedför. 420 mil blev det totalt på 13 dagar. Vissa dagar körde vi mycket, vissa dagar pga omständigheter nästan ingenting. -»»


100717- Mc24.no: Mc24.no är en nättidning om motorcyklar i Norge. Mitt besök på Varadero Norges träff ledde till en artikel om träffen. I artikeln finns ett litet omnämnande om mig. -»»


100704- Midnattssolsträffen: Nästan lika många besökande i år som förra året. Vibbarna för träffen är fortfarande positiva och nu känns det som att träffen är här för att stanna. Läser och hör att fler och fler söderifrån även snackar om träffen nu. -»»


100703- Piteå MC dag: Var förbi och kikade lite på förberedelserna av mc dagen i Piteå. Arrangör av dagen är Diamonds mc och platsen är Rådhustorget mitt i stan. Rådhustorget är perfekt för arrangemanget, ett ställe där folk annars också samlas för att sitta och ta igen sig en liten stund. -»»


100626- Norgesväng: Blev en snabbvisit till Trollstigen och Geiranger. Startade på torsdag på eftermiddagen i solsken och hann till Strömsund den dagen. Dagen efter passerades norska gränsen via Åre. Regnet kom i samma veva och det regnade sen i stort sett hela tiden. Trollstigen, Geiranger, samma väg tillbaka och lite mindre vägar ut mot E6 och norrut. In i Sverige via Hattfjelldal och Tärnaby. Regnet slutade vid gränspassering. -»»


100625- VNM2: Norska Varaderoklubbens andra träff. Den här gången i Geiranger. Med tanke på att det är drygt 120 mil enkel väg dit, så hann jag vara bara en natt på träffen, sen bara att vända hemåt. Med tanke på att klubben är relativt nybildad så var det en bra uppslutning på träffen, uppskattningsvis ca trettio deltagare. Dialekterna varierade så jag hade lite svårt att förstå allt vad vissa sa. Nåja, lite pilsner i magen och språket löste sig också. -»»


100623- Dubbelkoppling: Hondas VFR 1200FD. Bokstaven D står för nåt som är helt nytt i växlingsväg i mcvärlden, en automatlåda som bygger på sk dubbelkoppling, eller som man istället kan säga, automatisk växling av manuell låda. Är väl inte än riktigt vän med vilken växlingsläge man ska använda i stan. Dock på landsväg vid acc så är sportläge på automaten någonting i hästväg. Man låser fast gasrullen på full gas och utan en endaste reglagerörelse matar den på. Sanslöst kul känsla! -»»


100530- Crossare: Luftade lite Zoomern för första och kanske enda gången innan tänkta långturen i mitten av Juli. Passade då på att ta en sväng förbi Pelleguppgupp vägen där Janne och Jesper körde cross. Jesper är lite nybörjare ännu så han övar för det meste växlingar på grusvägen bredvid crossbanan. -»»


100529- Key Town Meet: Key town meet i Luleå. Den här gången på Biltemas parkering där även dom bjöd publiken på inträdet. Trots regn så var många bilar på plats. Själv besökte jag träffen sent och det hade då slutat regna. Häpnas fortfarande av alla dessa fantastiska bilar som snurrar i närområdet. I daglig bruk syns dom inte på gatorna, men på denna årliga träff får man då chansen att ha dom samlade på en och samma plats. -»»


100528- Dyrt slipon: Jag kan fortfarande inte smälta prislappen på Gladiusens slipon från Yoshimura. Visserligen är den grymt snygg, men att den där lilla stumpen ska kosta dryga tiotusen har jag inte riktigt kommit över. Relativt gott ljud är det på den, lagom hög ljudnivå. Förutsätter då att man tar bort decibelkillern som sitter lite lätt punktsvetsad och med tre skruvar. -»»


100523- Pingstrundan: Pingstrundan i Pajala nummer fem. Hittills har jag nu varit med om alla fem. Nytt för i år var att dom anordnade ett mc-bröllop. Ett par bekanta, Marja-Liisa och Christer från Boden passade på att gifta sig. Rundan var också bättre i år med fina vägar på den finska sidan. Slutmålet var vid skidbacken i Yllästunturi där vi käkade lite och vände sen tillbaka mot Pajala. I Pajala avslutades rundan med bröllop och kortegekörning till Snickarbacken efter brudparet. -»»


100513- Tipsrundan: McFyrkantens tipsrunda blev bra! Det kom inte många, men dom som kom verkade uppskatta aktiviteten iallafall. Att det sen var kanonväder gjorde ju saken ännu bättre. -»»


100509- Rekar tipsrundan: Om vädret tillåter, så kör vi i enkel anda en tipsrunda under McFyrkantens namn. Det är ju en del som ska göras innan, så jag och Niklas åkte runt rundan och spikade var vi skulle ha lekarna och frågorna. Efter det körde vi till Skapa företagsby där Göran då mötte upp oss så vi skulle få tipsrundan på karta och frågorna på pränt. -»»


100508- Jannes Street Bob: Var ute och testade Jannes Street Bob med aphängarstyre. Måste säga att det var en av dom coolaste hojarna jag varit och kört. Aphängarstyret var så högt att, varje gång jag kollade in åt sidorna så var det lättare att luta fram huvet några centimeter, lyfta lite på armbågarna och sen kika åt sidorna under armarna. Fränt! -»»


100507- Varaderon hemma: Nu först har jag haft tid att ställa på Varaderon och ta hem den. 35 kilometer gammal står den nu i garaget. Turen hem var väl som väntat. Ett tag sen man ägde en Varadero, men allt kändes igen fortfarande. Nu gäller det att hinna få på hundra mil och göra första servicen innan midsommar. Hade tänkt åka med den över midsommarhelgen och just nu lutar det till att åka på den norska Varaderoträffen i Geiranger. -»»


100505- Touring Sverige: Lite touring i en smått kylslagen anda. E4:an ner och sen E4:an upp. Gjorde en liten avstickare till Borlänge på vägen hem. Varför jag hamnade där har jag ingen aning om. -»»


100504- ATV körning: Ett par dagars relativt tuff ATV körning i Ulrika, strax söder om Linköping. Startade dag ett i en lättare grupp som snabbt blev en mellangrupp. Vinscharna kom fram lite då och då. Dag två blev en mindre grupp kvar och den bestod mestadels av den hårda gruppen. Nu kom vinschen fram endast en gång, den skulle man här använda bara i nödfall. Istället hjälptes man åt att rycka upp maskinen om inget annat gick. Kan konstatera att jag hade ingen aning om att man kunde göra såhär med ATV. -»»


100502- MC-live: Ersättningen för dom inställda mc-mässorna under vintern, en provkörningsmässa under våren istället. Denna var i Barkarby utanför Stockholm, veckan före var den i Göteborg. I mitt tycke mycket bättre koncept än att ha mässorna på vintern. Dock så hänger det ju väldigt mycket på vädret, en hel helg kan ju faktiskt regna bort helt. Folk stod i köer för att prova alla nyheter. Några krascher hade det visst varit dagen före. -»»


100501- Majrundan: Majrundan från förra årets rekorddeltagande med över hojar, gjorde bottennapp i år. Det dåliga vädret gjorde att endast 98 hojar kom. Lite märkligt samtidigt, visst det kom regn och det var bara några plusgrader, men vädret har faktiskt varit med snöfall tidigare och ändå har fler än så hittat till rundan. Själv åkte jag bara en liten bit på rundan och drog sen söderut. -»»


100430- Honda Zoomer igen: Den nya ägaren kom idag och hämtade gulingen. Lite tråkigt på nåt sätt faktiskt ändå, den hann ju bli lite kompis med mig på turen från Kungsbacka. Den fick nu ett nytt hem i Luleå. -»»


100429- Honda Zoomer: Den nya Zoomern har nu landat hos mig. Inte ny men nästan, en 07:a med bara åttio mil på mätaren. Lite småkuligt pimpat av förra ägaren, Åke från Kiruna. Den röda kulören tycker jag har varit den fulaste färgen på Zoomern, men plötsligt så tycker jag att den är ju faktiskt riktigt snygg. Nu hoppas jag bara att köparen av den gula kommer på fredag, annars står jag med två Zoomrar. -»»


100428- Öppet hus: Traditonell öppet hus för besiktning av motorcyklar. Dom ställen som nuförtiden håller öppet i fyrkantenområdet är Luleå och Boden. Nu när det är besiktning på hojarna vart annat år, så är det ju inte mycket hojar på plats. Besiktningarna avklaras på ett par timmar och är klart redan vid sextiden. Förr kunde dom hålla på till tio på kvällen. Alltså, det var nog bättre och roligare förr. -»»


100425- Nya menyer: Fler nya menyer. Med VS onroad är det väl tänkt att jag har med mig en liten minidator. Surfar på kvällstid och samtidigt uppdaterar menyn med var jag är, vad som hänt och vart jag är på väg. Ett test om det funkar med att uppdatera en form av dagbok på dom lite längre turerna. -»»


100423- For sale: Zoomern las ut på blocket på morgonen och såldes på kvällen till en som heter Johan och bor i Luleå. Han ville komma och hämta den omedelbar bums nästa dag. Han måste ha tyckt jag är konstig när jag förklarade för han att jag inte ville sälja den egentligen. Nåja, han förstod tillslut att han får ge sig till tåls en vecka tills jag säkrat upp en annan Zoomer jag har på gång. -»»


100418- Väderbakslag: Litet bakslag i vädret. Vackert väder på lördag men, lördag eftermiddag på vägen hem började det snöa. Det har sen snöat hela natten. Nu på söndag morgon kommer det rejält med snö och det verkar heller inte avta på ett tag. Tur man inte var på resande fot längre bort på två hjul och med sommardäck. -»»


100411- Honda VFR 1200: Nya VFR, stor och tung sporttourer med massor av kraft. Lite udda utseende som det tar ett tag smälta. Detta är väl framtid, så kommer nog sporttourerna att se ut den närmaste tio åren. -»»


100405- Första turen: Första turen för året. Normalt brukar den bli första januari eller i början av januari, dock med vinterdäck på. Nu fick det bli Piaggion som fick äran att inleda sommaren. Säsongen är nu igång! Passade samtidigt på att prova GoPro kameran på hojen. -»»


100328- Norrlandsmässa: Norrlands MC, skoter och ATV mässa i Sundsvall. På pappret såg det lovande ut. Visning av nya modeller och många importörer på plats för att stötta dom lokala handlarna. Uppvisningar i bla skotercross, trial mm. Tyvärr var stuntshowen med Sune Andersson inställd. Nåja, jämfört med mässan i Borås, så var denna mässa massor av gånger mer värt ett besök, även som för mig med 110 mil bilkörning. -»»


100322- Suzuki RM 125: Det tog ett tag, men tillslut så kom det även en helcross i garaget också. Nu är det väl tänkt att framför allt Jesper ska köra den, men ett och annat varv ska jag väl också orka köra. Hojen är en RM 125 av årsmodell 2005. Cross är en hård branch vad gäller hållbarhet. Även denna maskin har drabbats av det och precis fått ny vevstake, cylinder och kolv. -»»


100310- Varaderon utrustad: Nu är Varaderon i stort sett utrustad som jag vill ha den. Mycket mer än så behövs nog inte. Hade först tänkt behålla orginalblåsen, men ändrade mig. En stor tusenkubikare ska ha rejäla utblås....och det ska då också blåsa rejält. -»»


100305- Bowlingfest: McFyrkantens traditionella bowlingfest på bowlingkompaniet i Luleå. Tjugioåtta pers hittade till bowlingkvällen denna gång. Först lite bowling, sen lite käk och en hel del hängande i baren. Kvällen avslutas med bowling igen. Gissar att fler personer skulle komma om transporter till och från Luleå fanns på kvällskvisten. Kul är också att ett gäng Umebor kommer på bowlingen i Luleå. Det är ju en bra bit för dom att åka, men finns viljan så..... -»»


100215- Bandsats: Gjorde en liten film med Tatous 4S bandsats. Fyrhjulingen är en Suzuki 500XP med servostyrning. -»»


100129- McExpo Borås: Dom stora mässorna inställda. Då får man söka sig till dom mindre runtom i landet. Den här mässan var inte stor. En större mcfirma har nog mer hojar. Dock så åkte jag ju dit med principen, det kan ju aldrig vara fel att drägla över lite hojar. Ett par nyheter fick jag iallafall chansen att klämma och känna på. -»»


100128- Nya Hondamodeller: Honda kommer med en hel del nya modellr i år. Fick chansen att syna en del av dessa, VFR, VT samt CBF. VT:n hittade jag hos E-son i Skellefteå. Dom hade en till låns av Honda Sverige. CBF och VFR fanns i Särö, strax söder om Göteborg. Resan ner var en pärs, värsta vädret jag kört bil i. -»»


100106- Nya menyer: Fler nya menyer. Moped har jag ju haft i garaget i princip sen jag fyllde femton bast. Först som femtonåring, sen veteranmopeder. Dom mopparna finns kvar ännu. Nu har touringtankarna tagit över totalt vad gäller moppe. -»»


100101- Nytt år: Nytt år och nya äventyr!!! I år är alla stor mässor inställda, både dom svenska och den i Helsingfors. I Sverige går man till back to basic detta år och anornar i slutet av april provkörningar istället. Innan dess, så kommer det finnas möjlighet att besöka ett par mindre mässor, en i Borås och en i Lahti, Finland.
Trots problem med synen så blev 2009 ändå ett skapligt år med mil. Ögat strular ännu, så det blir inget vinterkörande denna vinter. Få se hur abstinensen slår till. Denna sommar är det nog moped på längre tur som gäller i första hand. Får försöka drömma bort vintern och tänka på det istället. -»»Vad har hänt under 2010..........
««- kolla vad som hände 2011 kolla vad som hände 2009 -»»


www.saarela.se