VS är just:
eller....en liten dagbok när andan faller in på turerna.Följ mig på facebook
dat 120626 Scharbeutz
Tdag har det matats mil. Har hamnat i Scharbeutz som är i området kring Timmendorf Strand. Hade väl egentligen tänkt dela upp milen hit på två dagar, men nu blev det som det blev. Hann iallafall snurra lite i Svinoujscies västra sida innan jag tog samma lokalfärja som igår. Annars har det varit hit en ren transportsträcka där jag tagit lite omvägar plus att jag också försökt köra in i städerna.
Det går förresten en tunnel under Lubeck kanalen och dert. Förbjudet att åka moped där. Däremot går det bussar som tar på släp cyklar och mopeder, Den överlastade moppen kommenterade chauffören med "what is this???" i samma veva som han vinkade att jag skulle köra istället. Det gjorde jag ju också.
Sju mil kvar till färjan i Puttgarden. Det blir nog att köra imorgon direkt till den väntande Traficen som den här gången står strax utanför Lund.
Bild 1 Bild 2  


dat 120625 Miedzyzdroje
Hit hittade jag genom att följa kusten och sen ta nån halvlokal färja i Svinoujscie. En färja måste man mer eller mindra ta om man ska österut där längst upp, men det verkar som turisterna tar en annan färja som ligger några kilometer söderut.
Annars blev det i stora drag såsom jag hade tänkt mig kvällen före. Åkte upp till Kap Arkona. Där fick man väl kanske inte köra eftersom det fanns en parkering och en skylt med ett tåg på. Det var så tidigt på morgonen att jag körde ändå. Några vita klippor såg jag inte, kanske förmodligen för att jag ides inte gå. Filmade förresten när jag gick upp för en trappa i full mundering. Trodde den skulle aldrig ta slut.
Följde sen lite av västra sidan av Rugen och tvärvände sen sydost. Blev med det att ta ett par färjor på ön. Vädret har varit varierande, ibland har det regnat ordentligt och ibland har solen fösökt visa sin bästa sida. Viktigast var iallafall att vädret tillslut blev bra i Miedzyzdroje, så man kunde vandra nere efter deras ganska häftiga badstrand.
Imorgon tillbaka västerut.
Bild 1 Bild 2  


dat 120624 Lohme
Lohme ligger på ön Rugen i Tyskland. På kartan hittar man den lilla byn ganska högt upp på ön. Hit kom jag genom att ta färjan från Trelleborg till Sassnitz. Fördel moped igen, färjturen med moped kostade bara 235:-
Från färjeläget i Sassnitz åkte jag sen och kikade på Hitlers semesteranläggning som ligger strax utanför byn Prora. Sanslöst bygge med sina nästan fem kilometer långa bygge som skulle rymma cirka 20.000 semestrande personer. Det är väl förbjudet att köra där, men smet in via nån bom och följde betongvägen innanför anläggningen.
Hade också tänkt åka längts upp till Kap Arkon och kika på dom vita klipporna, men det har regnat en hel del, så jag parkerade mig för natten i Lohme. Från byn har man fin utsikt mot Arkon och dom vita klipporna, ja om det nu inte skulle regna och dimma förståss.
Imorgon tidig avgång hoppas jag. Är det skapligt väder så åker jag upp och kikar på klipporna, snurrar sen runt lite på ön och sen vidare för en liten repa i Polen.
Bild 1 Bild 2  


dat 120608 Nyköping
Fördel moped igen. Stora grinden stängd medans en liten grind vid sidan om var öppen och jag kom iväg tidigt igen. Färjorna kostade denna gång 85 resp 29 danska kronor. Testade en liten grej med tanke på ett litet projekt jag har ev på gång, körde genom Danmark från Rödby upp till Helsingör i ett sträck utan rast. Trots en liten fadäs så hann jag dom tjugio milen på fem timmar.
Det började regna strax före Köpenhamn, riktigt rejält också. Hos Plattis i Helsingborg stod Traficen snällt och väntade snällt på mig. Med pissvädret som följde med så var det faktiskt ganska skönt och sätta sig i den, torrt och varmt. Det har nu regnat oavbrutet ända från strax före Köpenhamn. ibland mindre, ibland mer och ibland ännu mer. Det verkar heller inte avta ens. Mötte och blev omkörd på eftermiddagen av lite hojåkare och måste säga att, det såg inte roligt ut.
Nu nattkörning hemåt!
Bild 1 Bild 2  


dat 120607 Burg
Fördel moped. Campingarna öppnar sina grindar tidigast klockan sju, men nånstans hittar man med moppen nån öppning att smita ut från. Förutom Wittenberg där det var som ett arbetsläger och man kom inte ens ut därifrån, så var den här i Goslar trångast. Pressade ut mig och packrullen fick med sig lite rost från bommen.
Kom iallafall iväg redan före klockan sex och har pinnat på bra. I Burg var jag redan vid femsnåret och hade då avverkat nästan fyrtio mil. Börjar nu faktiskt tycka att Visionen är en riktigt bra och skön långkörare.
Att jag stannade redan här vi femsnåret beror bara på att jag ville sova sista natten i Tyskland. Färjan till Danmark ligger bara dryga milen bort. Alltså, det är då tänkt att jag imorgon träffar Traficen i Helsingborg. Sen är det bara att packa in Visionen och dra hemåt.
Dagens tur? Ja, det har ju varit lite transportsträcka idag också. En del tid har gått åt till att undvika autobahn och andra motorvägar. Hamnade på nåt konstigt sätt på ett ställe där det såg ut som ett virrvarr av broar, påfarter och avfarter. Brassade in i infernot och plötsligt låg jag i mitten av en massor av filer bred sträcka. Bilarna pressade på allt dom kunde och det var lite olustigt ett tag när jag fösökte ta mig ut på kanten.
Jo, sen har jag ju upptäckt en husbilsklubb som jag aldrig hört talas om. Såg några stycken med dom klibborna på dörren och dom verkar kalla sig för "sexy girls". Märkliga var att dom stod på andra sidan vägen på parkeringsplatserna. Verkade som om man gav dom en slant så fick man åka en sväng.
Bild 1 Bild 2  


dat 120606 Goslar
Vaknade till regn, men som tur var så lättade det en stund så jag hann packa ihop allt och komma iväg tidigt. Egentligen ingen brådska eftersom jag försöker räkna ut och passa in att jag tar sista natten strax före färjan till Danmark. Därför blev det också tidigt att parkera sig för natten idag.
Har försökt idag ta lite mindre vägar än igår. Visionen har då fått stå ut med ett antal backar idag. Helt klart är att när den kommer på högre höjder så tjurar den till, märkte det vid ett tillfälle när den var uppe på tusen meters höjd.
Goslar ligger i norra delen av Harz. Blev inte mycket till att njuta av området eftersom det regnade. Som tur var blev det uppehåll när tältet skulle upp.
Bild 1 Bild 2  


dat 120605 Wurzburg
Idag har det mer eller mindre varit bara transortsträcka. Har följt en hel del vägar som börjar med bokstaven B och en siffra, ganska hårt trafikerad väg. En och annan avstickare efter småvägar har det blivit ändå. Egentligen inte så bra vägsträcka det här området vad gäller sjysta småvägar och småmysiga småbyar osv. Imorgon kanske lite ändring på det, då drar jag mot Harz-området.
Visionen har annars ett helt annat driv och helt annan kraft nu när man är i lågländerna. En del backar har det ju blivit och man känner nu att den vill dra uppför och inte som i alperna, den ville ge upp. Att hojar går dåligt bland höga berg pga syrebrist visste jag. På en motorcykel kan man ju kompensera det med mer gas och man märker väl på dom flesta hojarna inget egentligen, men det funkar ju inte på ett fordon som redan är på full gas. Nåja att syran hade en sån stor inverkan hade jag ingen aning om?!? Visst, att den fått mata mil i kraftig motlut har ju också sin påverkan. Hursom helst, nu går moppen som en dröm iallafall!
Bild 1 Bild 2  


dat 120604 Bregenz
Idag skulle jag till Vaduz i Lichenstein och där ta beslutet om jag skulle vidare mot Frankrike, eller raka spåret hemåt istället. Moder natur var droppen i det hela och löste det ganska enkelt för mig. Det snöade på morgonen och det riktigt rejält. kom så mycket snö ett tag så ena sidan på tältet vek sig. Campar man på 1800 meters höjd så verkar allt hända. Problemet var också att, vilket håll jag än skulle från Livigno, så var det uppåt ändå. Det vara bara att gilla läget och vänta.
På dan tog snöfallet slut och jag tordes då åka iväg. Sen har det ju varit några pass att ta sig över, kyliga sådana.
Iallafall, Schweiz och Lichenstein passerad. Nu är jag tillbaka i Österrike, vid Bodensee och bara några mil från Tyskland. Imorgon norrut.
Bild 1 Bild 2  


dat 120603 Livigno
Som på gamla goda tiderna, kom iväg redan fem på morgonen. Fast, det beror nog förmodligen mer på att det inte duggade på morgonen. Blir mer ivrig att komma iväg om vädret är bra. Tänkte först åka direkt tillbaka mot passet, men nåt sa mig att det är nog bäst att åka ner till byn och kika om dom öppnat den efter raset. Tur att jag åkte, den var fortfarande stängd. Glömde förresten bort igår att berätta om den fräcka konstapeln som stängde passet och som också hänvisade mig en annan väg. Han brassade om mig på en Guzzi V7 från sjuttiotalet. Orginalsystemet satt på, men den hade nog sett sina bästa dagar, Guzzin lät grymt. Till råga på allt så var konstapelns uniform också tidsenlig, en sån där slags läderrem tvärs över axeln och ner.
Jo, fick då alltså ta en annan väg, men den var inte mindre backig, bl a var ett pass ca 60 serpentiner att avverka på vägen upp och ner. Annars så oroade backarna uppför Stelvio mig lite, men det gick bra. Fick kliva av endast en gång och knuffa på. Glada hejarop från parkerade hojåkare på vägen upp fick jag också. Det gick ibland så sakta att några hann fråga varifrån jag var.
Nu är jag alltså i Livignio, fortfarande Italien. Livigno är nån slags skattefri zon, såg t o m att dom hade en tullare på vägen ut, förmodligen för formalitetens skull.
Imorgon mot Lichenstein och Schweiz. Tiden har dragit iväg mer än jag tänkte mig, så jag får då kolla där om jag drar iväg mot Frankrike, eller direkt norrut och hemåt istället. Några pass till att göra. Undrar hur många serpentiner jag åkt, hundratals och åter hundratals!
Bild 1 Bild 2  


dat 120602 Corvara
Vaknade till regn och regn var det också när jag for. Regnet försvann när jag kom till Grossglockner. Idag har Vision fått jobba. Backarna upp till toppen av Grossglockner var alldeles för branta för den extremt överlastade moppen. Snitthastigheten från betalstationen upp till toppen har väl legat på dryga 10 kilometer i timmen. Den som åkt den sträckan vet att det är en lååååång bit att köra. Fick emellanåt zickzacka för att den skulle orka upp. Två gånger fick jag t o m kliva av moppen och gå med den bredvid, den sista gången strax före toppen. Där på platån ovanför ca 50 meter ifrån stod väl en ca 50 pers och kikade på spektaklet. Kände pekandena och leenderna från dom.
Drog sen in i Dolomitena i Italien. Backarna är ju inte lika brutala, men dom är många, väldigt många. Dessutom så var den senaste och längsta drabbad av ett ras, kanske en halvtimma innan jag hade nästan en timma trälat mig ända upp till toppen. Vägen avstängd och det var bara att pinna ner tillbaka.
Imorgon Stelvio, ja om jag nu hittar först ut från Dolomiterna.
Bild 1 Bild 2  


dat 120601 Grubhof
Idag kom jag iväg i god tid på morgonen. Den här dagen skulle också vara stora mata mil dagen, men så blev det inte. Hamnade i ett område där backarna var många och rejäla. En del hade t o m 12% lutning, så mycket mil i nästan gångfart har det blivit. Dessutom behövde Visionen servas också och innan jag hittade en som hade tid att ta sig ann detta.
Nåja, har ändå fått dryga 30 mil idag och hamnat i Österrike nu. Checkade in på en camping, inte långt ifrån Grossglockner. Passet har öppnats i dagarna och stängs kl 8 på kvällen. Hade jag inte hamnat i backarna och servat moppen så hade jag just nu passerat passet och varit på svenskcampingen i Heiligenblut.
Imorgon över Grossglockner. Hoppas bara att det inte regnar, annars kanske risk för blixthalka där uppe?
Bild 1 Bild 2  


dat 120531 Grobuchlberg
Seg dag idag också. Lär mig aldrig att man ska inte komma till vissa campingar i Tyskland vid åttasnåret. Sur som fan var hon, slängde på till och med luren när jag ringde anvisad nummer på dörren, men var tvungen att släppa in mig när hon såg att jag bara rullade förbi bommen innanför området. Låst och bommat sen med järngrindar så jag inte kunde smita ut på morgonen. det vara bara att vänta tills hon öppnade på morgonen. Sen slösade jag en hel del tid i Leipzig, mest vid rödljus tyckte jag.
Fast, med tanke på tidslöseriet har jag ändå hunnit en bra bit. Genade genom Tjeckien och är nu tillbaka i Tyskland. Imorgon söderut.
Bild 1 Bild 2  


dat 120530 Wittenberg
Tanken med denna dag var att vakna tidigt och hinna med en tidig båt till Rostock i Tyskland. Nu blev det att jag sov lite för länge och kom iväg först vid halvsjusnåret på morgonen. Missade dessutom båten med bara minuter och fick då vänta på nästa i nästan två timmar. Det fina trots är att färjan kostade bara 7 euro. Liksom mellan Helsingborg och Helsingör så gick mopeden gratis.
Nåja, har trots fadäserna pinnat på bra ändå idag och hamnat i Wittenberg som ligger lite nordost om Leipzig. Lite skrajsen att jag bordar nån camping för sent på kvällen. Sura campingvärdar som man ringer upp vid åttasnåret trots uppmaning på en skylt vid dörren verkar inte att leka med. Den här värden slängde på luren två gånger.
Förresten, Visonen är nog trevligt snål på soppa trots jättepackningen, mätte idag upp 0,21 milen.
Bild 1 Bild 2  


dat 120529 Silderup strand
Strulade lite idag också, men jag kom iallafall iväg mitt på dan. Färja över till Helsingör. Billig färja var det också, 33 kronor. Dom tar tydligen inte betalt för knallert. Har följ lite småvägar och hamnat i Silderup som ligger ca 2 mil norr om Gedser. Kändes lite meningslöst att sätta sig på färjan till Rostock på kvällen, den tar nästan två timmar och det har då hunnit bli mörkt när man är framme.
Annars pinnar Visionen på i samma hastighet som Zoomern, dvs ca 42 kilometer i timmen. Dock är för mig komforten inte lika bra på Visionen.
Bild 1 Bild 2  


dat 120528 Helsingborg
Fortfarande i Helsingborg. Blev lite strul så jag blev kvar här. Inte hela världen. Varit in till stan en sväng med moppen och även fått en rundvandring på eftermiddagen i Plattis garage och lite annat. Imorgon är det iallafall tänkt att jag svänger förbi han på förmiddagen och lämpar av bilen hos han. Sen tar jag och Vision färjan över till Danmark.
Bild 1 Bild 2  


dat 120527 Helsingborg
Det blev nattkörning till Ödeborg som ligger nordväst om Uddevalla. I Traficen hade jag då Varaderon och Vision moppen. Lämnade av Varaderon i Ödeborg och fortsatte sen till Helsingborg. Imorgon är det tänkt att när Plattis öppnar sin firma så lämnar jag Traficen dit och fortsätter resan med mopeden.
Bild 1 Bild 2  


dat 120305 Göteborg
Framme vid hamnen i Göteborg nu. Har iallafall blivit en timmas sömn. VTR:en lämnades av snabbt i Mora och sen har jag småpulat på neråt efter inlandsvägen. Småringt blocketannonser på Zoomrar, men folk verkar hålla hårt i dom. Hade ju räknat med att köra lite Zoomer i Tyskland, men så blir det inte nu. Nåja, kanske lika bra det, dom har lovat risigt väder. Har kvar en tänkbar Z i Stockholmsområdet. Få se om jag tar den på tillbakavägen.
Bild 1 Bild 2  


dat 120304 Sundsvall
Nattkörning igen. Råkade sälja bort VTR:en och är nu i första hand på väg med den till Mora. Ska också sen till Tyskland och jag hoppas att jag hittar efter vägen en tjåhjuling att köra med där borta. Lutar just nu lite mot en zoomer moped. Fast och andra sidan, väderkartorna har lovat risigt väder därborta så kanske det inte blir av alls att köra tvåhjuling.
Bild 1 Bild 2  


dat 120224 Kiel
Någon sol syntes inte till såsom lovats. Däremot var det ju relativt varmt väder. Jag och innovan följde tyska kusten och vi hann också köra en sväng in i Danmark. Tiden for iväg och det blev tillslut att tankpressa tillbaka till båten på autobahn. Har ingen aning om man ens får köra autobahn på 125:a, men det var då ingen som stoppade oss.
Bild 1 Bild 2  


dat 120223 Göteborg
Små, mörka och kurviga vägar gjorde att det tog en fruktansvärd lång tid tid att komma fram till Älvdalen. Där lämnades CBF:en till en ny ägare. Egentligen satt han själv i Karlstad och hojen skulle till föräldrahemmet. Sitter nu i Göteborg på tysklandsbåten och Innovan är ensam i skåpet nu. Är ganska trött, har inte sovit en blund sen onsdag morgon klockan tre. Det har lovats massor av plusgrader och sol i norra tyskland imorgon, så förhoppningsvis får jag ta mig den här gången en längre tur med Innovan då.
Bild 1 Bild 2  


dat 120222 Umeå
Nattkörning på gång igen. Två hojar i skåpet, En CBF 600 och Innovan. CBF:en lämnar jag av tidigt på morgonen i Älvdalen som ligger nordväst om Mora. Sen förtsätter jag söderut. Dom har lovat plus åtta grader och solsken i Nordtyskland.
Bild 1 Bild 2  


dat 120218 Riga
Övernattning på Tallinbåten. Klev upp vid tresnåret redan och kunde konstatera att båten var redan i hamn. Trampade runt på båten och fördrev tiden så gott det gick, innan man fick tillåtelse att köra ut från båten. Har haft gott om tid att ta mig dom dryga trettio milen till Riga. Var bl a och snurrade runt en stund i Pärnu. Sitter nu på Hoj-X båten i Riga.
Bild 1 Bild 2  


dat 120217 Helsingfors
Det blev en tidig avgång i morse. Sitter nu på färjan till Tallin och är på väg till Lettland och Riga för att ansluta mig till Hoj-X båten. Idag har sportlovet startat i Finland och det har gått lite småsakta. Tydligen ganska halt på vägarna och i kombination att det är massor av folk på väg framför allt norrut för att fira sportlovet, så har det också varit massor av olyckor.
Bild 1 Bild 2  


dat 120206 Göteborg
Tillbaka på samma ställe som för cirka två veckor sedan, färjan till Tyskland. Den här gången har jag varit och hämtat uppe en VTR 1000 Firestorm i Uppsala. Den här gången är det för kallt i nordtyskland för att köra hoj. Blivit igen ett nattrejs hit och den här gången har jag inte sovit en blund.
Bild 1 Bild 2  


dat 120126 Kiel
Då sitter man på båten hemåt. Inget vidare väder har det varit, hade hoppats på solsken och massor av plusgrader. Sol har det varit, men nollgradigt. Blev pga vädret inte speciellt myckat att köra med Innovan, mestadels småvägar för det blev lite kyligt när låg och maxade på motorvägen. Har iallafall varit en bit norrut. Körde sen tilbaka till Traficen, värmde mig en stund i den och körde sen åt andra hållet en bit.
Bild 1 Bild 2  


dat 120125 Göteborg
Det har varit en lång natt och en lång dag. For iväg igår tidigt så jag har hunnit besöka ett stängt Touratech i Lidköping samt även Bike i Trollhättan. Visserligen är det minusgrader här, men det är så pass varmt i jämförelse mot hemma att t o m sidodörren på traficen som jag trodde hade frusit fast för resten av vintern, lossnade från listerna av sig själv. Bra, det underlättar lite. Nu sitter jag iallafall på tysklandsfärjan. Fint när man fick checka in redan två timmar innan avgång. Imorgon tyskland och Innovan lastas av. Får hoppas på bättre väder än vad väderkartorna visat, åtminstone att det är på plussidan.
Bild 1 Bild 2  


dat 120124 Örnsköldsvik
Egentligen skulle jag till mässan i Helsingfors nästa vecka, men som tur var fick jag ett mejl i söndags från en hojåkare i södra Finland, att varken Yamaha eller Honda kommer inte dit. Två stora märken saknas, så det är ju ingen större vits att åka dit.
Istället är jag nu på väg till mässan i Göteborg. Vädret har blivit kylgt även där nere nu, men Innovan är i Traficens skåp och jag är på väg till Tyskland först. Får bara hoppas att graderna är åtminstone på plussidan där nere.
Bild 1 Bild 2  


dat 110905 Boden
Orkade inte hålla mig vaken på kvällen så det blev en tidig kväll. Det tidiga somnandet gjorde också att jag vaknade mitt i natten och kunde inte sova mer. Kolsvart ute och varmt väder, försökte fördriva tiden med att sitta ute, gå lite försiktigt(ville ju inte att nån såg mig och trodde att jag var nån skummis och rotar på campingen). Hängde lite på nätet och kokade kaffe, vips så var det morgon igen. Vädret var väl sådär när jag åkte iväg. Låg på gränsen till regn över fjällen. I kiruna kom då regnet ordentligt och därifrån var det regn hela vägen hem, förutom från Överkalix och till Råneå.
Bild 1 Bild 2  


dat 110904 Narvik
Det blev Narvik camping iallafall. Har smålullat på i sakta mak hit och njutit av vyerna från bergskedjorna.
Det har ju ofta blivit att man svängt av neråt vid Alta eller Skibotn, så det är länge sedan jag körde hemåt via vägen ner till Narvik. Noterade redan när jag var med Zoomern här uppe för drygt en månad sedan att det var mycket lämmel på vägen. Snackade med en norrman och han berättade att det är nån lämmelinvasion i norra Norge. I Alta var det värst, det var som om nån stått och hält kartonger med lämmel på vägen och sen har bilarna bara kört över dom. Tror jag sett säkert en miljon överkörda lämmlar.
Nåja, en skabbig stuga blev det nu iallafall i Narvik. Bar precis in grejjorna och det började regna lite smått. Får hoppas att det inte är alldeles för risigt väder imorgon så jag tar mig hem utan att frysa via fjällen vid riksgränsen och Kiruna.
Bild 1 Bild 2  


dat 110903 Övre Alta
Blivit massor av körning uppe på fjällen idag. Riktigt kraftig blåst många gånger, inte för att det gör mig nåt så länge jag slipper den rakt framifrån. Vädret har idag varit kanon, rigtigt bra för att vara den här årstiden och här uppe. Nordkyn var vacker och med bra vägar. Mycket av körningen var uppe på bergen. Turisterna är då i stort sett borta därifrån och vid fyren såg jag inte till en människa.
Idag hade jag väl egentligen tänkt ta kort dag och stanna till för övernattning i Lakselv, men var lite väl tidig där och körde istället via avtagsvägen till Nordkap till Alta. Få se imorgon om jag då kör hemåt eller kör istället mot Tromsö och Narvik.
Bild 1 Bild 2  


dat 110902 Skiipagurra
Skiipagurra ligger i östra Nordnorge, några kilometer från Tana på vägen mot Vardö och Vadsö. Är på väg mot Nordkyn och världens nordligaste fastlandsfyr. Normalt är det nyckfullt att åka hit vid den här tidpunkten, det kan lika gärna snöa, men nu såg väderkartorna ovanligt bra ut för att vara här uppe, så jag kunde inte låta bli att åka. Skulle egentligen åkt idag till Ifjord som ligger precis i korsningen till Nordkyn, men man vet ju aldrig med vädret här. Ifjord ligger ju lite mellan fjäll och jag vill ju inte fastna där uppe med hojen. Annars så har jag kört genom Finland hit. Värmehandtagen har varit på hela dagen och det har generellt varit ganska skönt väder ändå.
Imorgon kollas väderkartan och ser det bra ut så blir det till Nordkyn, annars får jag väl vända tillbaka en bit och E6:an mot Alta istället.
Bild 1 Bild 2  


dat 110816 Hemma
Transportsträcka hem idag. Blåsigt härligt väder på morgonen som övergick till regn. Strax före Höga kusten bron blev det riktigt busväder. Det kom så mycket vatten att många bilar hade stannat. Knappt man såg något och över bron varnades det om kraftig vind.
Märkligt är att min ryggvärk som jag dragits med både nu och när jag var med Zoomern upp till Nordkap är som bortblåst sen igår morse.
nåja, Varaderon står nu inne i garaget och vilar upp. den har funkat perfa. Kul är också att, trots packning med tre väskor så var den nere i 0,43 som bäst i bränsleförbrukning.
Bild 1 Bild 2  


dat 110815 Sundsvall
Båtresan gick bra. I Karlskrona skildes jag och Staffan åt. Han skulle brassa raka spåret till Hudiksvall där hans familj befinner sig just nu. Själv hade jag ännu 150 mil hem och jag hade inte bråttom, utan helt enkelt bara pula på i lugnan ro hemåt. Snurra nåt varv i nån stad, ta en sväng in till Öland och sen övernatta nånstans i Gävletrakten. Så gjorde jag också, bara det att till skillnad från den senaste veckans pulande i sakta mak, så räntade milen på bra. Så pass bra att jag istället hamnade i Sundsvall. Hade jag inte sölat och matat mil redan från början så hade jag nog kört hem redan idag. Nåja, nu är det som det är och det känns definitivt inte helt fel att sitta ensam i en stuga i Sundsvall. Har ingen Tranglia med mig för att koka kaffe på morgonen, så det lär bli tidig avgång hemåt. Första macken kaffe först.
Bild 1 Bild 2  


dat 110814 Gdynia/Karlskrona
Huvudvägarna i stort sett till Gdynia. Ändå har dett gått sakta, köerna är emellanåt hiskeliga och körningen likaså ryckig. Varaderon har då gått snålt. Tankade fullt i Gdynia och den hade då dragit 0.43. Vatten har det också kommit på natten i området där vi sov, riktigt rejält märkte man efter ett tag. Vägarna hade stora pölar och ett och annat hus stod under vatten. Fick lite regn under första timmens körning, men sen har det varit fint väder. Nu till incheckningen till båten.
Bild 1 Bild 2  


dat 110813 Ozarow Mazoviecki
Egentligen skulle denna dag bli en snabb transportsträcka tii Warsawa och ägna tid där på stan. Båt är bokad imorgon från Gdynia till Karlskrona. Båten går först kl åtta på kvällen så man vill inte sitta och hänga läpp vid kajen alldeles för tidigt.
Nu blev det ju inte så, åkte över Tatras lågland och hamnade sen på småvägar med sin långa köer, vilket tog tid. I slutet blev det dom större vägarna så vi kom fram nångång. Hittade boende i Ozarow Mazoviecki som ligger kanske dryga milen sydväst om Warsawa.
Bild 1 Bild 2  


dat 110812 Stara Lubovna
Blev en lång dag idag. Det tar tid att transportera sig här, byarna är många och dom verkar en del vara en mil långa. För att inte tala om köerna vid vägarbetena, hade man åkt bil så hade man väl suttit där än.
Vi fortsatte efter bergsområdet Karpaterna och svängde sen av för att gränsa in i Ungern. Nästan en timma försvann i köer i tullen där. Dessutom var man nere i lågländerna så det var kokhett. Fattar inte varför dom tjorvar mellan dessa två länder?
Ungern var rent och fräscht och vägarna helt underbara. Man fick nästan känslan av sydeuropa, bara palmerna saknades. Tog lite kurviga småvägar innan passage in i Slovakien. Man blev lite förvånad när man nu plötsligt var i ett annat land utan att stå i nån tullkö, bara att köra.
Småvägar i Slovakien också, mindre bergspass passerades med härliga långa svepande kurvor. Tror jag var uppe i över hundra knyck vid ett par tillfällen och med att ha kuskat runt i 50-60 km/timmen i en vecka så kändes den farten helt plötsligt hisnande,
Imorgon över Tatrabergen mellan Slovakien och Polen. Blir inte den höga delen av berget, tror vi t o m vi råkat hamna på vägen där den lägsta delen av berget är.Vi får se.
Bild 1 Bild 2  


dat 110811 Borsa
Tiden räckte inte till för Moldavien. Det går alldeles för sakta på vägarna och i minnet från tullstationen och på kön ut från landet, blev det istället direkt in i Rumänien, inte långt från gränsen till Moldavien.
Idag har dom vägarna vi följt varit mycket bättre. En mindre sidokörning och där var det likadant som igår. Det tog dubbelt så länge att ta sig ut från landet än in, ändå fast vi blev framvinkade mellan dom olika kontrollerna. Det är förjudet att fota vid gränspassagen. Jag råkade fota vid ett tillfälle och fick påpekande om detta. Blev även stoppad vid ett tillfälle när dom upptäckte filmkameran bredvid väskan. Trodde ett tag att dom skulle rycka den från hållaren. Tur att dom inte uptäckte att den var på.
Rumänska vägarna är generellt ganska bra, fast dom har vi ju förståss inte följt. Svängde av ganska snabbt från storvägarna och då blev vägarna bitvis som i Ukraina. Gissar att snitthastigheten varit kanske 60 km/timmen. Vi är inne i bergsområdet Karpaterna i norra Rumänien. Byn Borsa där vi bor ligger ganska högt uppe och det blev kyligt bara i t-shirt på promenaden i byn.
Bild 1 Bild 2  


dat 110810 Ivano-Frankivsk
Idag har man fått känna på Ukrainska vägar. Om nu nån tycker att polska vägar är dåliga, så kan dom betecknas som rena drömvägarna i jämförelse med Ukraina. Stora potthål på dom stora vägarna, många är så pass stora att, kör man ner i dom så har man förmodligen ingen rund fälg kvar. Att vi sen avvek från dom större vägarna gjorde inte saken bättre, på vissa ställen kunde man inte ens kalla den som väg. Farten har större delen varit ca 50 km/timmen när vi sicksackat mellan groparna. Ibland har farten varit nästan noll, helt enkelt för att kunna köra över groparna på vägen.
Annars gick gränsövergången ganska smidigt, skickades lite hit och lite dit, men på dryga halvtimmen var allt avklarat. Valuta fick man sen växla direkt efter tullen i små träkurar som stod i rad.
Stan är gjord nu. Billigt är det, soppa kostar nog under en tia, en öl på restaurang ca sju kronor. Imorgon blir det söderut, eller sydost till Moldavien. Blev lite orolig vid tullen när jag såg kön när folk skulle ut från landet. Får kolla på morgonen om avstånd och tid räcker till.
Bild 1 Bild 2  


dat 110809 Lublin
Idag blev det nog lite tystare på Litauens gator. Vet inte vad dom har för tjyvlarm i sina bilar, men när Varaderon mullrar förbi så låter det som en tivoliorkester emellanåt. Nåja, nu är det tyst där iallafall
Transportsträcka ner till Lublin som ligger sydost i Polen. Mycket snack om dåliga vägar i Polen, men inte vet jag, emellanåt är dom kassa, emellanåt bra, Tycker iallafall att dom är då inte sämre än våra tjälskottskadade vägar hemma i norr. Trafikkulturen här är däremot ganska agressiv. Man får inte sitta och såsa alldeles för mycket, mitt i så möter man en bil på sin sida och det gäller ju då att flytta på sig åt sidan. Det är ju inte direkt läge för hävdande av sin rätt.
Trampat nu runt på stan. Tyvärr blir det mörkt fort här nere så man har hela tiden bråttom att hinna ut på stan innan mörkret faller in. Men och andra sidan, med mörkret också lamporna fram och lyser upp dom vackra gamla byggnaderna.
Imorgon är det tänkt österut.
Bild 1 Bild 2  


dat 110808 Kaunus
Ingen långkörare idag eftersom ett bakhjul skulle hittas nånstans. Vi insåg ganska snabbt att största chansen att hitta däck var i Riga i Lettland. Mycket riktigt, hos en Hondahandlare hittades ett sådant.
Morgonen började annars med regn tidigt på morgonen, men innan vi drog iväg från Pärnu så hann det sluta regna. Sen har det väl inte varit sådär varmt under hela dagen. Visst, varmt har det ju varit, dock inte sådär äckligt varmt som det brukar vara här nere. Vi har följt dom större vägarna ner. Ganska spännande och se dom gamla husen efter vägarna. Finns en historia bakom varje hus och man tänker många gånger "om dom kunde berätta"
Vi har parkerat oss i Kaunus i Litauen som ligger ca tio mil från polska gränsen. Innan läggdags så blev det att promenera runt i gamla delen av stan. Noterade att, trots vanlig måndag så var det full rulle ute och inne i barerna. Imorgon söderut, försöka följa söderut på den östra delen av Polen.
Bild 1 Bild 2  


dat 110807 Pärnu
Inte mycket köra idag. Lite halvbråttom till färjeläget i Helsingfors för att hinna med den sista förmiddagsbåten till Estland. Båtresa ett par timmar och sen ca 13 mil rakt söderut till Pärnu. Ganska tidigt framme så det har blivit att knalla runt både inne i byn och nere vid stranden. Besökte också Aleksandri pub som jag under åren läst om lite då coh då, en pub som går i tema motorcykel. Pärnu är ju en semesterort och trots att vi är en bit in i audusti så finns det massor av turister här ännu.
Der blir nog tidigt i säng ikväll. Vädret ser inte sådär lovande ut för imorgon och Staffans bakdäck ser också lite oroande ut, så vi måste kanske försöka hitta ett nytt däck.
Bild 1 Bild 2  


dat 110806 Kuusankoski
Tidig avgång från Boden i morse. Kylig och dimmig morgon, plus sju grader visade bara tempmätaren när jag drog iväg vid halvsextiden. Mötte upp Staffan strax före Töre. Vi har tagit lite omvägar till Kuusankoski, som för övrigt ligger ca 15 mil nordost om Helsingfors. Vädret var bra till strax söder om Uleåborg, sen har det småregnat hela vägen ner. Just nu sitter vi på ett hotellrum, väntar att regnet ska lugna ner sig så vi kan ta en promenad och kolla in byn. Imorgon är det tänkt mot Helsingfors och Estland.
Bild 1 Bild 2  


dat 110731 Muonio
Muonio i norra Finland vid svenska gränsen. Kanonväder just nu. Stugan jag bor i kostade bara några euro mer är en tältplats. Myser ute vid altan och nere vid forsen. Kollade på GPS:en innan jag for från Storslett, 37 mil och i princip bara en gång att svänga. Mäktig när man ska runda en djup fjord, man ser dit man ska och man kan nästan kasta sten dit, räknade att det tog istället för över fjorden på en minut, så tog det med moppen runt fjorden nästan en timma att runda. Svängde av efter Skibotn mot Muonio efter Kilpisjärvivägen. Vacker väg, men det blev lite träligt i 40 knyck med alla raksträckor. Imorgon mot Kolari, där jag svänger av till Sverige och raka spåret sen hem.
Bild 1 Bild 2  


dat 110730 Storslett
Smågrinit väder på morgonen. Inget regn, men lite smådugg och imma. Ett snabbt besök i Honningsvåg och sen söderut. Stannade till i Olderfjord och fyllde upp tanken. Där tog jag också fjällvägen mot Alta. Fjällväg innebär också långa rakor. I Alta stod jag länge och funderade om jag skulle vända härifrån snabbaste vägen hemåt. Insåg ganska snabbt att vägen för en Zoomer skulle bli lika händelselös som dom senaste timmarna, så det blev istället västerut. Har nu följt krokiga vägar och hamnat i Storslett som ligger ca 10 mil öster om Skibotten. Vädret har varit soligt dom senaste timmarna och jag ångrar inte just nu att jag tog omvägen hemåt.Imorgon till Skibotten varifrån jag sen svänger av hemåt via Treriksröset.
Bild 1 Bild 2  


dat 110729 Nordkap
Parkerad med tält strax söder om Nordkap. Småkyligt på morgonen när jag startade från Ivalo. Blev sen fint väder, men bara ca 1 mil före Nordkaps udde så övergick det fina vädret till ruggig imma. Visiret på hjälmen var jag tvungen att ha öppet för den immade igen helt. När jag kom fram till kassan vid udden så tårade ögona något fruktansvärt, som om någon hade strött salt i ögona. Märkte efteråt att det låg nåt konstigt vitt lager på bl a väskorna, får läsa på sen hemma vad det var för något.
Zoomer har fått jobba på ganska hårt i backarna. Den har inte protesterat alls trots att jag tycker att den fått gå bara i uppförsbacke hela dagen, Z är urstark. Imorgon söderut och hemåt. Får se om jag tar raka vägen hem via Alta, eller om det blir att svänga av mot Skibotten eller Narvik istället, dagsformen får utvisa.
Bild 1 Bild 2  


dat 110728 Ivalo
Blev en lång dag av denna dag. 55 mil har jag och Zoomer pinnat på idag. Startade tidigt på morgonen för att hinna hit i vettig tid. Har ju inte kört kortaste vägen utan det blev E4:an till Haparanda och sen Rovaniemi med tomtelandet osv. Vädret har varit okej ända tills det var bara knappt 5 mil kvar, då kom duggregnet. 13 grader noterade jag inne i byn. Duggregn och stillasittandet på Z gjorde att jag började frysa. Tältet är med men råkade hitta en billig stuga, bara 19 euro. Så, nu sitter jag här och värmer mig bredvid elementet. Imorgon mot Nordkap är det tänkt, ca 40-45 mil dit.
Bild 1 Bild 2  


dat 110611 Pajala
Tog mig upp tidigt och sen i lugn och fin takt till Pajala och årets pingsrunda. I år blev rundan efter fina vägar via Korpilombolo och Tärendö. Avslut på Pajala flygplats där det var shower både med bil och mc. Är just nu tillbaka i Pajala och sitter i en lägenhetshotell på Snickarbacken. Festerna är på Smedjan inne i byn, för min del blir det en lugn kväll kvar här på Snickarbacken. Imorgon hemåt via finska sidan först ner till Tornio/Haparanda.
Bild 1 Bild 2  


dat 110605 Merikarvia
Småfärjorna till finska fastlandet. Kostnaden för färjorna blev en liten chock, först femton euro, sen fyrtio euro. Den senare hade varit gratis om man hade sovit över på ön Brändön. Nåja, småvägar till Merikarvia som ligger mellan Pori och Vaasa. I Merikarvia har vi hyrt en stuga med bastu, så det blir väl att hela kvällen bara basta och sitta på altan. Imorgon hemåt.
Bild 1 Bild 2  


dat 110604 Mariehamn
Hamnade tillslut på Åland. Småvägar ner till Grisslehamn och sen en två timmars båtresa till Eckerö i Åland. Från Eckerö sen raka spåret till campingen i Mariehamn. Vädret ner från Sundsvall har varit varmt, egentligen för varmt. Här är inte riktigt lika varmt, dock ganska skönt väder ändå, men kvällspromenaden kräver en tunnare jacka på iallafall. Ute på byn var det inte mycket folk, turismen är inte igång ännu. Imorgon ska vi försöka ta oss till fastlandet på finska sidan. Konstarterade att den norra linjen blir lämpligast att ta, samma färjelinje som den gången jag körde moppe.
Bild 1 Bild 2  


dat 110603 Sundsvall
Först skulle det bli båt till Tallin, men då fanns det inga platser kvar för hoj på båten tillbaka nästa dag. Heller inga platser på båten från Helsingfors till Sverige. Under tiden jag letade så försvann också platserna från Sverige till Finland.
Så, nu sitter jag och Christer på campingen i Sundsvall och funderar vart vi ska imorgon. Lutar väl att vi tar oss till Finland på nåt sätt via Åland. Det har dessutom tagit hela dagen hit. Vi vek av från E4:an i Skellefteå och följde sen söderut en massa småvägar. Imorgon mot Åland?
Bild 1 Bild 2  


dat 110412 Stockholm
Buss tillbaka samma väg. Den här gången satt jag på rätt sida i bussen och kunde njuta ordentligt av dom häftiga vyerna. Har ju åkt den här sträckan tidigare för några år sedan, men man kan inte få nog av denna natursken framför sig. Landade på Arlanda strax före midnatt och har nu tagit mig till Jumbo Stay, dvs jumboplanet som nu omvandlats till nåt slags hotell/vandrarhem. Några timmars sömn och sen med ett morgonplan hemåt.
Bild 1 Bild 2  


dat 110411 Mozzagrogna
Hojkörning idag. In mot landet en bit och sen norrut genom riktigt kurviga vägar genom ett bergspass. Vägen löpte sen ut på Autostrada 26 och vi följde den sen till Pescara vid Adriatiska havet. Därifrån sen tillbaka till hotellet. Nu buss till byn Lanciano och kika runt. Imorgon är det tänkt att börja ta sig hemåt.
Bild 1 Bild 2  


dat 110410 Mozzagrogna
Resdag idag, men framme nu i allafall. Blev en lång resdag, flyg till Rom med mellanlandning i Frankfurt, sen buss österut till andra sidan av Italien, vid Adriatiska havet. Bussturen var värd sin del, den följde vägavsnitt med ganska häftiga vyer emellanåt. Nu ut och ta en liten promenad runt hotellområdet som verkar vara nåt gammalt slott. Sen i säng för att ladda inför hojåka imorgon.
Bild 1 Bild 2  


dat 110409 Stockholm
Lång dag idag. Vänta vänta och vänta på morgonen. Sen jobba några timmar och flyget ner till Stockholm. Några öl med Fredrik på Skycity Arlanda och sen mot hotellet vid Arlandastad. Blir en tidig morgon imorgon. Flyget mot Italien går redan klockan 06.30 så det innebär frukost redan klockan fyra på morgonen.
Bild 1 Bild 2  


dat 110319 Helsingfors
Båten framme i Helsingfors på morgonen. Många hakade på den arrangerade pubrundan ute på stan. För min del blev det att bara ta en liten promenad inne i Helsingfors centrum. Tillbaka på båten på dan då utställnigen öppnades klockan fjorton och då var powerpointen tvungen att vara igång. Klockan sexton tillbaka mot Stockholm och imorgon är det bara att lasta i grejjorna i Traficen och sen hemåt
Bild 1 Bild 2  


dat 110318 Stockholm
Inne på båten Silja Serenade nu. Varit vaken just nu ca 38 timmar. I god tid i Stockholm idag, så det har blivit att besöka lite mc-affärer. Mopparna är avlastade och uppkörda upp till utställningshallen på båten. Den avgår om ett par timmar mot Finland och jag ska då vara uppe vid mopparna.
Bild 1 Bild 2  


dat 110317 Umeå
Lite febrig igen och sitter i Traficen på väg mot Stockholm. Nattkörning, men den här gången är Christer med och vi turas om att köra. Ska försöka få tag på morgonen en person för att kika på en Transalp jag är intresserad av, igår kväll svarade han inte i telefon. Efter det drar vi till Siljaterminalen för att äntra Hoj-x båten.
Bild 1 Bild 2  


dat 110304 Vännäs
Lite febrig och sitter på ett tåg på väg mot Falun. Sjyst kupe är det också, första klass. Det var det enda som fanns kvar sådär i sista minuten. I Falun ska jag hämta upp en bil. Får bara hoppas att tåget är i tid och framme redan på morgonen. Detta skulle innebära att jag hinner hem redan på lördag kväll/natt.
Bild 1 Bild 2  


dat 110128 Stockholm
Hämtade upp Janne och Danne tidigt på morgonen. Planet ner till Stockholmsmässan gick redan kvart i sju från Luleå. Mässan var inte speciellt stor detta år och dom flesta hojarna hade jag ju sett redan. Men och andra sidan, så fanns där det som var värt att se. Träffade dessutom på en massa bekanta där, så det blev att mycket av tiden gick åt att surra med dom istället. Nu bor vi mitt i stan i Stockholm, ut nu och ta en liten matbit nånstans. Imorgon bär det av hemåt.
Bild 1 Bild 2  


dat 101206 Nice
Idag har det varit betydligt varmare ute. Av nån underlig anledning så blev det ingen busstur efter kusten till Monaco. Istället blev det att trampa runt på stan igen. En hel del tid har ägnats åt att glo på dom stora vågorna nere i stranden. Stan hade idag pyntat med julstämning i centrum. Ljusscenerna efter gatorna i centrumområdet och ljusspelen mot husfasaderna var ganska spekatulära. Imorgon bär det av hemåt.
Bild 1 Bild 2  


dat 101205 Nice
Mc-handskar osv är ju med och ambitionen var ju också att hyra nån mindre hoj och sen åka upp till bergen. Nu har det ju inte varit värst varmt här, så fötterna har använts flitigt stället. Idag trampade, trampade och åter trampade vi runt hela dagen i närområdet. Var så slut att jag somnade på eftermiddagen och sov i ca tre timmar. Vaknade strax efter åtta på kvällen och begav mig ut på stan igen. Släpper nu tanken med att åka hoj. Får nog bli imorgon en busstur till Monaco eller nåt sånt istället.
Bild 1 Bild 2  


dat 101204 Nice
Hamnat nu i Nice i Frankrike. Landade ganska sent på kvällen så innan vi hann ut på stan en liten runda i kvarteren, var klockan ganska mycket. Speciellt varmt var det heller inte, fast och andra sidan, det var åtminstone plusgrader osså har man ju i allafall sett lite medelhav och lite palmer.
Bild 1 Bild 2  


dat 101102 Milano
En hel dag på mässan. Helt slut i bena. Någon ny Varadero fanns då inte på plats, men däremot en concepthoj som kommer då nästa år. Den får då namnet Crosstourer och är en V4 på 1200 kubik. Ser riktig bra ut. Däremot kommer det en lillebror till den i år. Den är döpt till Crossrunner. En V4 på 800 kubik. Nu ut på stan och kika lite. Imorgon bär det av hemåt.
Bild 1 Bild 2  


dat 101101 Milano
Lång dag idag. Hittade tillslut till Milano via Köpenhamn. Det har hunnit bli mörkt ute, så någon vidare sightseeing ute på stan hinner man inte, men en liten runda ska det väli ändå. Nu ut i mörkret för att hitta nåt ställe att käka på, sen i bädden direkt. Imorgon gäller EICMA och drägla över motorcykelnyheterna.
Bild 1 Bild 2  


dat 101020 Hede
Ute i skogen nu, fast egentligen är det ju ute i fjällen. Vädret kastade om rejält och det blev vinter bara sådär helt plötsligt. I Hede är det åtminstone grönt, men det är kallt. Imorgon ut på fjället med fyrhjuling och med det också, övernattning nånstans i skogen. Fryser bara av tanken på det.
Bild 1 Bild 2  


dat 101019 Östersund
Hamnat i Östersund och är på väg mot Härjedalen. Snön faller ned här och jag blir lite orolig eftersom om ett par dagar är det övernattning nånstans i dom härjedalska fjällen. Nåja, det positiva i det är i allafall att det handlar om körning med fyrhjuling.
Bild 1    


dat 100806 Hemma
Vackert väder på morgonen, dock inte direkt t-shirtväder. Vi kokar för första gången kaffe på resan, packar sen snabbt ihop allt och drar iväg. Söker oss ut på E8:an efter kusten och följer den sen rakaste vägen hemåt. En sista glass i Töre. Vid Smedsbykorsningen delar vi på oss, Staffan åker rakt mot Luleå och jag svänger av där mot Boden.
Bild 1 Bild 2  


dat 100805 Ikaalinen
Vaknade till regn idag. Vi beslutade ganska snabbt att vi drar iväg direkt efter frukost till färjorna i Tallin och därifrån sen över till Helsingfors. Regnade gjorde det hela vägen från Riga till Tallin och slutade först när vi satt på båten. Vi tog båten som tar lite längre tid och det blev då också lite billigare. Nu har vi hamnat i Ikaalinen som ligger ca 6 mil nordväst om Tampere. Vi valde att inte ta kortaste vägen hem, helt enkelt för att slippa ta samma väg som när vi kom.
Bild 1 Bild 2  


dat 100804 Riga
Highway vägar idag mot Riga i Lettland. Det har varit behagligt väder idag i jämförelse. Tempen har legat på ca 24 grader. Svettigt ändå, men vad ska man göra när man vill köra med fulla skydd. Vi tog en liten omväg och besökte Kryznas Kalnas. Ett ställe där folk på en kulle lämnat en massa kors. Får väl läsa på när man kommit hem, men skulle gissa att det var flera hundra tusen kors där. Sanslöst! Nu ut på stan och kika på sevärdheterna på här. Imorgon hemåt. Vi får väl se om vi får plats på båt till Sverige från Riga, annars får vi väl åka tillbaka till Tallin och genom Finland hem.
Bild 1 Bild 2  


dat 100803 Vilnius
Blev lite sen avgång idag. Vi väntade ut frukosten och sen när det äntligen öppnades, så tog det lång tid att få den. Vöru ligger ju ganska nära Lettiska gränsen, så vi har idag kört genom Lettland östra sidan och nu hamnat i Vilnius i Litauen. Ca 30 grader varmt och bakom en kåpa, det har blivit att stå mycket på fotpinnarna och fläkta. Staffan fick också idag sin första hundjakt efter sig. Hundarna brukar vara lösspringande och dom jagar speciellt motorcyklister. Nu ut på stan en sväng och kika. Imorgon bär det av norrut, eller närmare bestämt nordväst.
Bild 1 Bild 2  


dat 100802 Vöru
Tidigt iväg till Estlandsbåten. Vi tänkte egentligen åka båten som går kl 10.30 men det blev den första redan kl 7.30. Vi besökte i Saku, Estlands största bryggeri. Var inte så mycket att se. Har inte blivit mycket mil idag, kanske 30 mil bara. Vi har åkt landsbygden till Vöru och har nu parkerat hojarna ganska tidigt på eftermiddagen. Inte direkt nån turiststråk vi följt eller hamnat i. Vöru ligger i sydvästra Estland. Hett som tusan har det också varit idag. Nu dusch och sen ut på byn. Imorgon söderut igen.
Bild 1 Bild 2  


dat 100801 Helsingfors
Kokade första pannan kaffe redan strax efter klockan ett. Förmodligen resfeber, Staffan och jag skulle dra söderut en sväng. Strax efter halvfem gav jag upp, ringde och väckte Staffan. Han blev inte sur, utan skulle skutta upp på en gång och vi skulle sen mötas kl 6 i Töre. Kortaste vägen sen till Helsingfors. Vi har nu bokat in oss på ett vandrarhem(fan va han surrar nu när jag sitter o koncentrerar mig) En sväng på stan har vi också hunnit med. Imorgon söderut med båt.
Bild 1 Bild 2  


dat 100722 Hemma
Knappt trettio mils körning idag. Igår gjorde jag tretimmars pass på moppen utan att stanna. Det kändes dagen efter. Idag tog jag det lugnt. Gott om tid, så stopperna blev många. Tog ett varv genom Oulu på morgonen. Följde lite småvägar varierat med cykelvägar ända till Haparanda. Efter Haparanda kom regnet och i Kalix bara öste det ner.
Läste av mätarställningen och det blev totalt 420 mil på tretton dagar. Med tanke på att, en dag regnade ju bort så jag körde bara några mil.En dag gick åt till service och att vänta på båten till Finland. Så dagsetapperna har varit relativt goda. Zomern har funkat klockrent och utan protester tagit mig backe upp och backe ner.
Bild 1 Bild 2  


dat 100721 Oulu
Transportsträcka idag upp till Oulu, så det blev tankpress hela vägen. Nu är man nästan hemma, inte ens trettio mil kvar att köra imorgon. Finland är ganska tråkig att köra i. Dom tusen sjöarnas land som det heter. Jo, dom syns på GPS:ens kartan, men några sjöar ser man inte. Dom skyms av skog skog och åter skog. Körde första biten efter småvägar i flera timmar, knappt några bilar syntes till. Blev less på all skog och körde sen halva delen på dom stora vägarna. Visserligen lite med livet som insats av omkörande bilar, men det händer ju nåt iallafall.
Bild 1 Bild 2  


dat 100720 Mikkeli
Båtfärden var en rolig driftstopp. Knallade runt ute halva natten och bara kände av vinden och vattnet. Lärde känna ett gäng med svenskar. Dom festade ganksa hårt och jag varnade dom att polisen har alltid blåskontroll vid färjeläget. Nåja, en av dom hade en promille vid kontrollen, så det blev en tur i piketbussen för han.
Idag har jag varit så långt sydost i Finland jag kan komma, dvs i Vaalimaa som är gränsstation in till Ryssland. Nu är jag på väg hemåt rakaste spåret...vad nu rakaste spåret i slutändan för en Zoomer betyder. Måste ju ta lite omvägar för att slippa motorvägar och dylikt. Dessutom så har jag redan sneglat på avstickare. Några större sådana kan jag inte göra för jag måste vara i Sverige senast på fredag för lite provtagningar. Om jag hade en vecka till så......:o)
Bild 1 Bild 2  


dat 100719 Stockholm
Zoomern behövde service idag. Svårt givetvis att bara såhär få tid på verkstan. Ringde Honda City i Upplands Väsby. Dom bara skrattade när jag berättade om att jag var på touring med Zoomern. Givetvis fixar vi det fick jag till svar. Kicken hade börjat kärva o låta illa ibland när man hade moppen igång. Dom servade moppen och bara av farten fixade dom även kicken. Visade sig att kickmekanismen behövde bara smörjas upp. Tummen upp för dom!
Hittade förresten på väg till Stockholm från Härjarö en skogsväg. Nästan en mil lång som slutade med en bom. Det gick inte att kringgå den och skulle jag ta mig genom där, så var det isåfall bara att släpa under bommen. Jag valde att åka tillbaka.
Just nu sitter jag vid Stadsgården i Stockholm. Gott om tid. Väntar på att få köra in i båten till Finland.
Bild 1 Bild 2  


dat 100718 Härjarö
Kanonväder hela dagen idag! Första morgonen som jag kunnat kliva ut på morgonen från tältet och inte behövt mer än t-shirt på. Min nästipp är nu öm ovh solbränd. Bra drag på campingen var det också. Tror jag gick och la mig strax efter midnatt. Trots det kom jag iväg på morgonen redan halv sju. Trots söndag var trfaiken igång ganska tidigt. Det var en lite småjobbig tur efter vajerräckena till Örebro. Efter Örebro har jag hittat en massa småvägar istället och kunna njuta av vyer och körning. Var förbi Kristinehamn och tänkte svänga förbi och hälsa på Vickes(vår ridgeback hund) mamma och pappa. Synd att dom inte var hemma.
Nu är jag alltså i Härjarö. Härjarö ligger vi mälarestrand, drygt 3 mil sydost om Enköping. Imorgon Stockholm.
Bild 1 Bild 2  


dat 100717 Karlstad
Transportsträckor mot Stockholm. Skippade Oslo idag och åkte istället söder om stan,under Oslofjorden. En nybyggt tunnel under havet som jag inte visste om. Förra gången jag åkte över Oslofjorden så var det då ovanför vattnet. Ja, vad gör jag mot Stockholm?!? Skulle ju vara hemma på måndag, men Karlstad är då åt totalt fel håll.
Jo, jag har åkt efter E18 hela vägen idag. Ganska tufft att balansera på ytterkanten av asfalten på vissa ställen när bilarna brassar om...och bilarna är många! GPS:en är nu inställd på mindre vägar, men funderar ändå att åka E18/E20 hela vägen till Stockholm. Varför? Jo, då har man gjort det också på moped :o)
Bild 1 Bild 2  


dat 100716 Notodden
Drygt tio mil väster om Oslo har jag hunnit idag. Dagens huvudämne har varit Lysebotten och inte minst Lysebottenfjorden. Sett äntligen Preikestolen, dock nedifrån. Har ju varit där ett par gånger tidigare, men jag vägrar att knalla enkel väg två timmar för att komma upp dit. Zoomer har verkligen fått kämpa i backar idag. Trodde serpentinerna i Lysebotten skulle bli dom jobbiga för Z, men serpentinerna klev den upp galant upp för. Många berg har klättrats idag och jag tror området kring vid Valle fick Z bottennoteringen på 16,8 km/timmen. Imorgon passeras gränsen Sverige. Zoomer behöver lite service nu.
Bild 1 Bild 2  


dat 100715 Stavanger
Vaknade till spöregn. Regnet slutade dock direkt och övergick till kraftig blåst. Lite småkyligt i tältet, men när jag stack ut skallen från tältöppningen så möttes jag av en varm bris mot ansiktet. Ungefär som när man kliver på ett plan i kalla Sverige och kliver av planet i nåt varmt land tio timmar senare. Nåja, bara några kilometer senare så var regnet där igen. Den här gången har det varit varmt hela tiden så jag har inte frysit. Passerade Låtefossen, Jotunheim, Hardangerviddan. Vid Hardanger blåste det så kraftig motvind att hastigheten låg varierat mellan 20 och 40 knyck. Var tvungen att söka mig till mindre vägar för att komma i vindskydd och få lite fart i maskinen.
Nu är jag på Stavangers camping. Längre bort än så här kommer jag inte i Norge, hamnar i nordsjön om jag fortsätter söderut. Nu vänder det hemåt, men först en 2,5 timmars bokad båtfärd imorgon genom Lysebottenfjorden och sen ska jag och Zoomer försöka kravla oss upp från Lysebotten dom 34 serpentinerna.
Bild 1 Bild 2  


dat 100714 Odda
Dagen startade med småregn och dimma. Vädret övergick sen till ett vackert och varmt väder. Har idag kört säkert 7 mil tunnel, varav europas längsta tunnel på 24.5 km också(avgasförgiftad..*hosth*) Genvägen vid Törtelöy, Jotunheim, Hardanger har passerats. Dessa vägar har jag passerat på motorcykel många gånger, men på moppen upptäcker man helt andra saker. Imorgon söderut ännu, mot Stavanger. Längre än så kan jag inte åka i Norge, bara att vända norrut igen. Ska kolla om jag kan boka nån turistfärja till lysebotn.
Förresten, har hittat en ny hobby....hitta och tjuva internetuppkoppling gratis. Sitter utanför ett gästhus som har oskyddad uppkoppling. :o)
Bild 1 Bild 2  


dat 100713 Lom
Vaknade idag till spöregn. Försökte vänta ut regnet, åtminstone att den skulle minska. Regnet bara tilltog istället och jag gav upp tillslut. Packade ihop allt i en blöt röra och drog iväg. Zoomern kämpade sig upp väl uppför den södra sidan av Geiranger. Tog även en sväng ända upp till Dalsnibba på 1500 meters höjd. Regnet hade gjort vägen dit till en lerväg.
Blev idag ett tidigt avslut på körandet. Blöt och frusen checkade jag in i en stuga i Lom redan vid tvåsnårer, så det har kanske blivit bara en ca tio totalt idag. Njuter nu av värmen.
Bild 1 Bild 2  


dat 100712 Geiranger
Idag blev det en liten omväg, Aursjövägen. Grusväg med hisnande vyer och vägar. Trollstigen passerades snabbt. Var lite orolig att Zoomern inte skulle orka med i backarna, men det var inga problem. Däremot hade jag lite problem i backarna tidigare på dagen. Den orkade galant, men jag hade lite dåligt samvete när moppen fick gå med fulla spjärn en låååång stund. Just nu i Geiranger. Ska knalla ut till turistinfernot i sk centrumet och studera lite folk. Imorgon söderut i Norge.
Bild 1 Bild 2  


dat 100711 Skei
Skrapade ihop femtio mil igen idag. Dagen startade i kallt väder. Vädret blev varmt och vackert när gränsen passerades. Hade lite problem att hitta mig genom Trondheim och till Orkander utan att hamna på motorvägarna. Det löste sig på ett eller annat sätt. Nu är det kortaste väg bara dryga 10 mil kvar till Trollstigen. Ska försöka komma i god tid till Geiranger, smälla upp tältet och bara ta det lugnt. Men och andra sidan....hittade på kartan en gammal grusväg som ska visst vara utöver det vanliga.
Bild 1 Bild 2  


dat 100710 Strömsund
Bara en slump att jag hamnade i Strösund igen. Tiden räckte inte till mer. Förra gången åkte jag Varadero efter jobbet. Nu åker jag Zoomer och det går sakta...42,7 knyck för att vara exakt. Drog iväg hemifrån strax efter fyra på morgonen och har hunnit iallafall med ca femtio mil efter inlandsvägen. Zoomern pinnar på bra och man kommer in i en trall efter ett tag. Det har varit lite småkyligt och det kom en rejäl regnskur strax före Strömsund.
Imorgon mot Norge.
Bild 1 Bild 2  


dat 100625 Geiranger
Härligt väder idag...ända tills jag passerade norska gränsen. Efter det har det regnat i princip hela tiden. Är just nu på norska Varaderoträffen i Geiranger. Grillning gäller just nu. Jag är ju inte mycket för att grilla, men det är ju alltid trevligt att bara glo in i elden.
Bild 1 Bild 2  


dat 100624 Strömsund
Dagen började redan klockan åtta på morgonen. Hojen fullpackad och sen till jobbet i Luleå. Därifrån kom jag iväg strax efter fjorton. Det har varit härligt väder idag, så jag har småmyst och hunnit ändå pinna på en dryga femtio mil idag.
Har ägnat kvällen i tältet och lyssnat på ett jättegäng med irländare. Dom åker härs och tvärs med sina husvagnar alldeles bredvit mitt tält. Lite väl nära mitt tält emellanåt när dom försöker backa och placera sina husvagnar. Jag duckar instinktivt. Vet inte vad en del av dom gjort, men campingvärden var nyss och skrek åt några av dom att om dom inte försvinner därifrån så ringer han snuten.
Bild 1 Bild 2  


dat 100504 Borlänge
Idag på morgonen for vi ett litet gäng ut i skogen med fyrhjulingarna. Det blev ett riktigt riktigt tufft pass med maskinerna. Hade ingen aning om att man kunde pressa en fyrhjuling sådär. Vid lunchtid var det roliga slut. Var orolig emellanåt att jag skulle köra mig sönder på nåt sätt i skogen, hade ju några mil med hoj att köra hem.
Någon tur via Finland blev det heller inte. Alla hytter var upptagna på båten. Nu har jag hamnat i Borlänge istället. Hur jag hamnade här har jag ingen aning om. Imorgon hemfärd.
Bild 1 Bild 2  


dat 100503 Ulrika
Fyrhjuling hela dagen. Ganska tuff körning, fick vinscha mig loss ett antal gånger, bla från ett vattenhål. Nära på att slå runt med maskinen och med tanke på att jag hade kameror mm på mig, så hade det ju inte varit så bra om jag hade simmat i pölen. Nu ner och dricka lite pilsner och njuta av stället. Imorgon lite mer fyrhjuling och sen hemåt, kanske via Finland?
Bild 1 Bild 2  


dat 100502 Norrköping
Kallt som tusan på morgonen. Som tur var så övergick kylan till sydligare värme under dagen. Besökte MC-live på Barkarby. Blev inga provkörningar, men fick iallafall drägla över hojar på stället, speciellt Yamahas nya Super Teneree. Inga olyckor hände när jag var på plats, men ambulansen hade visst fått besöka platsen ett par gånger dagen före.
Småmyste i sakta mak efter Barkarby. Svängde förbi bl a Kolmårdens djurpark. Visste inte att det var så kurvig och rolig väg dit.
Imorgon liten bit söderut, eller närmare bestämt en plats som heter Ulrika. Ska hänga där ett par dagar.
Bild 1 Bild 2  


dat 100501 Sundsvall
På väg söderut. Har varit riktigt grisväder på förmiddagen och på dan. Några plusgrader och regn. Tots att Vingen har både handtags- och sätesvärmare så har jag frusit. Efter Umeå slutade det regna och efter ett tag stack t o m solen fram emellanåt.
Nu har jag hamnat i Sundsvall och ska se om jag hittar nåt ställe där jag kan få i mig en bit mat. Imorgon fortsätter färden neråt. Hoppas det är lite varmare väder än idag.
Bild 1  


dat 100425 Hemma
Testar hemma minipc:n hur det funkar med överföring av text och bilder till hemsidan.
Bild 1 Bild 2  
www.saarela.se