Kul trafikkultur i Polen.
Tullen går smidigt, bara en snabbtitt i passet och en cool nonchalant vidarevinkning av tulltjänstemannen. Kontroll av regbevis, försäkringsbrev och kontroll av att det är rätt hoj som åker in i landet görs inte.
Kör söderut, öster om sjön Oderhaffsjön. Tanken är att inte spendera värst lång tid i Polen, utan bara kika lite på vägarna och småbyarna och sen svänga av vid lämpligt tillfälle västerut mot Berlin.

Blivit förvarnad om att vägarna är riktigt kassa och att polackerna kör som dårar. Det förstnämnda vete tusan, känns definitivt inte sämre än dom tjälskottskadade vägarna hemma i norrbotten. Det andra stämmer lite bättre. Får ute på storvägarna konstant möte på min sida av körbanan av omkörande bilar. Känner inget sug efter några chickenrace och flyttar snällt allt eftersom ut på vägrenen. Här gäller det att inte såsa till och fundera på annat medans man kör.

Svänger in i lite då och då in i nån småby och studerar folklivet. Hittar en betongmotorväg, förmodligen gjord av Hitler och sen inte underhållen sen den lades ut. Den är verkligen guppig. Lyssnar på alla smattrande bildäck när bilarna passerar. Smattret från däcken kommer när däcken tar i i nästa väggupp på vägbanan. Kommer själv på mig att uttala aaaaaaaaa under körningen och det låter kul, jämförbart ungefär som när nån trummar en i ryggen nedan man uttalar vokalerna.

Längtar nu till bättre vägar och bättre trafikkultur. Längtar till mera köra, koncentrera sig på sitt eget körande och kika på omgivningen istället för vad andra gör i trafiken. Lämnar Polen lika smidigt som jag tog mig in dit.


Kaffepaus.


Gränspassage Polen Tyskland.

nästa sida
  nästa sida





www.saarela.se