Touring i Finland
Utanför Haparanda. Halkvarning! Hade ju läst nån vecka före om att man inte skulle bli förvånad om man såg sandbilen. Värmen på vägarna hade gjort att vägen svettades och det blev halt.
Om jag ändå blev förvånad av att se sandbilen?...Jo!
Hiekkasärkät strax söder om Kalajoki. Ett måstestop för mig. Tror jag har aldrig åkt förbi stället utan att stanna just här. Det är nåt speciellt för mig med området.

Tältplatser fanns det ganska gott om. Området är stort, fanns en del folk där, men dom flesta bodde i husvagnar och stugor.

Kvällen ägnades åt promenad i området, kika på solnedgången och ett besök på campingen karaokebar.

Tidig morgonbild. Lång och fin sandstrand, varmt vatten. Om några timmar är den här stranden fullt med folk.
I Kokkola svänger jag av från storvägen och följer småvägarna söderut. Fascineras av alla äldre stadsdelar som man träffar på och som dessutom fortfarande används och är bebodda. Dessutom mullrar Varaderon så vackert mellan husväggarna i smågränderna.
Favoritsysselsättning för mig i Helsingfors. Sitta vid parken, käka glass, dricka kaffe och bara studera folklivet.

Varaderon parkerad utanför regeringshuset.

Italienarna gör stor grej av Nordkap. Hela bilen fullsmetad med "Mission Nordkap". Uppdraget görs på fullaste allvar... eller också inte. Blev en hel del tomma ölburkar och flaskor efter dom två grabbarna.

Massor av ryska turister i området. Dom verkar vara förtjusta i tältvarianten sova på biltaket.
Gamla Borgå, ännu en trevlig gammal
stadsdel att beundra.

Blickar bakåt parkerad utanför borgmästarens hus från 1700-talet.
Mellan Borgå och ryska gränsen finns Stora kustvägen. Skylten berättar om dess historia.

Stora kustvägen visade sig vara 35 kilometer underbart krokig väg i ganska bra skick.
Hit men inte längre. Ryska gränsen vid Vaalimaa och nu hemmåt via inlandet. Många småvägar att följa ännu på hemvägen, men inser att jag har tyvärr inte tid mer med större avstickare.
I Kuopio är det lugnt på campingen. Märks att sommaren börjar ta sitt slut. Kvällen ägnas åt till promenader och kika lite på TV. Via Kajaani nästa dag gäller, inte den kortaste vägen hem från Kuopio....
Oulo. Parkerar bland alla andra hojar vid torghandeln nere vid hamnen. I Finland utövas torghandel i dom flesta städer och handeln samlar lite liv och rörelse. Funderar hur många sådana jag besökt under denna resa.


www.saarela.se